Publicatie Reaction Time Improvements by Neural Bistability

Wereldwijd wordt gedacht (en gezegd) dat de verbetering van de reactietijd wordt veroorzaakt door het gebruik van het geheugen.

Bovenstaande verklaring is niet juist, omdat geheugen inschakelen bij balspelen juist een vertraging geeft.
De nieuwe verklaring van Prof. Dr. Henk Koppelaar e.a. is dat onze Visual Performance trainingsmethode MIEK (waarin o.a. de strobobril toegepast wordt) het geheugen voor de waarneming + beweging (sensorimotor systeem) verplaatst naar een plek in het brein waardoor reacties korter worden.
Zij tonen aan dat ondanks de verschuiving, op de nieuwe plek hetzelfde bekwame gedrag behouden blijft, d.w.z. stabiel is.

Waarom is het gebruik van de stroboscopische bril een onderdeel van de MIEK-training?

Het gebruik van de stroboscopische bril bij de MIEK-training dwingt de sporter om efficiënter om te gaan met datgene wat hij ziet. De sporter heeft minder beelden ter beschikking. De sporter moet adequater en daarom efficiënter gaan leren reageren.
Dit betekent dat de sporter leert, om met minder beelden (informatie) per tijdseenheid, sneller op een situatie te reageren. Hij heeft minder beelden nodig om te verwerken en vervolgens in sporthandelingen om te zetten.
Zet de sporter de bril af, dan heeft hij weer meer en preciezere beelden (informatie) ter beschikking.
Door verdere MIEK-training kan die nieuwe plek steeds verder naar achteren gaan tot in ‘het ruggenmerg’. Het is letterlijk zowat de volksmond zegt.
Kortom: niet het geheugen van atleten verandert, maar de plaats in het brein waar de beweging onthouden wordt! Dat is de MIEK-training ten voeten uit.

 

En waarom doet ons brein dat, als we bekwamer worden?

Omdat de lijntjes naar de spieren steeds korter moeten worden. Het ultieme tempo is immers juist zonder tussenkomst van geheugen en denken.

Is het niet en … en!?
Door de visuele training (MIEK-training) ontwikkelt de sporter het vermogen om met minder beelden adequaat te reageren op de veranderde omstandigheden.
De beweging op zich ligt opgeslagen in het sensomotorische systeem maar dit wordt door de Miek-training verplaatst naar een plek in het brein waardoor reacties korter worden.

Bron:

Het wetenschappelijk artikel van Prof.Dr. Henk Koppelaar e.a. staat in het blad BEHAVIORAL SCIENCES.

Download het hier het artikel Reaction Time Improvements by Neural Bistability (pdf).

Bekijk hier het artikel online https://www.mdpi.com/2076-328X/9/3/28

Gerelateerd

Related Post
Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *